درجه آسیاب مناسب برای قهوه اسپرسو + جدول کامل
درجه آسیاب مناسب برای قهوه اسپرسو تأثیر زیادی بر طعم، عطر و کیفیت نهایی فنجان شما دارد. اگر آسیاب خیلی درشت باشد، قهوه شما رقیق و کمطعم میشود، و اگر خیلی ریز باشد، اسپرسو تلخ و بیش از حد استخراجشده خواهد بود. تنظیم درست درجه آسیاب به شما کمک میکند تا تعادل کاملی بین تلخی، شیرینی و اسیدیته قهوه ایجاد کنید. در این مطلب توضیح دادهایم که چرا درجه آسیاب مهم است و چگونه میتوانید بهترین تنظیم را برای تهیه اسپرسوی ایدهآل خود پیدا کنید.
درجه آسیاب مناسب برای قهوه اسپرسو
اگر عاشق قهوه اسپرسو هستید، حتماً میدانید که یکی از مهمترین عوامل در تهیه یک فنجان اسپرسوی بینظیر، درجه آسیاب مناسب برای قهوه اسپرسو است. شاید در نگاه اول به نظر برسد که کافی است دانههای قهوه را آسیاب کنید و دستگاه اسپرسو ساز را روشن کنید، اما حقیقت این است که جزئیات زیادی در این فرآیند وجود دارد که روی طعم نهایی تأثیر میگذارد. بسیاری از افراد بعد از خرید یک آسیاب قهوه، متوجه میشوند که تنظیم درست درجه آسیاب، چیزی فراتر از یک انتخاب ساده است و تأثیر مستقیمی بر عطر و طعم اسپرسوی آنها دارد.
در این مقاله، قصد داریم به زبانی ساده و کاربردی توضیح دهیم که چرا درجه آسیاب مناسب برای قهوه اسپرسو تا این حد اهمیت دارد و چگونه میتوان بهترین درجه را برای اسپرسو تنظیم کرد. اگر تا به حال متوجه شدهاید که قهوه شما گاهی بیش از حد تلخ، رقیق یا بیمزه میشود، احتمالاً مشکل از درجه آسیاب است. پس با ما همراه باشید تا این موضوع را بهطور کامل بررسی کنیم و ببینیم چگونه میتوان با یک تنظیم درست، طعم ایدهآل اسپرسو را به دست آورد.

چرا باید قهوه رو تازه آسیاب کنیم؟ راز خوشعطر شدن اسپرسو!
شاید برات سوال شده باشه که چرا بعضیها همیشه دانهی قهوه میخرن و خودشون آسیابش میکنن، در حالی که قهوهی آسیابشده همهجا پیدا میشه؟ خب، واقعیت اینه که تازگی توی دنیای قهوه، حرف اول رو میزنه! دونههای قهوه تا وقتی که آسیاب نشدن، یه جورایی توی یه پوستهی محافظ قرار دارن که عطر و طعمشون رو حفظ میکنه.
اما به محض اینکه آسیاب بشن، در معرض هوا، رطوبت و نور قرار میگیرن و خیلی زود عطرشون رو از دست میدن. جالبه بدونی که ۶۰ درصد از عطر قهوه فقط توی ۱۵ دقیقه بعد از آسیاب شدنش از بین میره! یعنی اون قهوهی خوشعطری که صبح زود از کافیشاپ میخری، اگر چند ساعت قبلتر آسیاب شده باشه، خیلی از اون رایحهی جادوییش رو از دست داده!
حالا علاوه بر از دست دادن عطر، یه مشکل دیگه هم هست. وقتی قهوه آسیاب میشه، دیاکسیدکربنی که توی دونههای قهوه ذخیره شده، شروع میکنه به تبخیر شدن. این گاز برای یه استخراج خوب ضروریه، چون به اسپرسو اون کرمای (فوم طلاییرنگ روی اسپرسو) جذابش رو میده. اگه قهوه رو از قبل آسیاب کنی، این گازها از بین میرن و در نهایت یه قهوهی بیحال و آبکی نصیبت میشه. پس اگه میخوای یه اسپرسوی فوقالعاده با عطر و طعم بینظیر درست کنی، بهترین کار اینه که دونههای قهوه رو همون موقع که نیاز داری آسیاب کنی. شاید یه کم زحمت داشته باشه، ولی قول میدم که تفاوتش رو توی هر جرعه احساس میکنی! 😍☕
علم پشت آسیاب دانههای قهوه: چرا آسیاب کردن، مرگ عطر و طعم است؟
وقتی صحبت از قهوهی عالی و درجه آسیاب مناسب برای قهوه اسپرسو میشه، فقط انتخاب دونهی باکیفیت و روش دمآوری مهم نیست؛ بلکه اتفاقاتی که بعد از آسیاب کردن میافته، میتونه طعم نهایی رو کاملاً تغییر بده. بیایید نگاهی علمیتر به این موضوع بندازیم و ببینیم چطور عواملی مثل اکسیداسیون، رطوبت و کاهش CO₂ روی کیفیت قهوه تأثیر میذارن.
☕ اکسیداسیون؛ قاتل خاموش عطر قهوه!
بذار یه مثال ساده بزنیم. تا حالا دیدی یه سیب رو قاچ کنی و بعد از چند دقیقه قهوهای بشه؟ این همون اکسیداسیونه! یعنی وقتی که اکسیژن موجود در هوا با مواد دیگه ترکیب میشه و باعث تغییرات شیمیایی توی اونها میشه. توی دنیای قهوه هم همین اتفاق میافته. در واقع، حتی خود فرایند برشته کردن قهوه هم یه جور اکسیداسیونه که باعث تغییر رنگ دانههای سبز به قهوهای میشه.
اما مشکل اصلی از جایی شروع میشه که دانههای قهوه آسیاب میشن. همون پوستهی سفتی که دونهها رو از هوا محافظت میکنه، با آسیاب کردن میشکنه و سطح قهوه رو تا ۱۰هزار برابر بیشتر در معرض اکسیژن قرار میده! یعنی درست همون لحظهای که قهوه رو آسیاب میکنی، یه مسابقهی زمانی شروع میشه که ببینی عطر و طعمش چقدر میتونه دوام بیاره!
🌧️ رطوبت؛ دشمن پنهان دانههای قهوه
تا حالا به این فکر کردی که چرا همیشه توصیه میشه قهوه رو توی جای خشک و خنک نگه داری؟ دلیلش اینه که دانههای قهوه آبدوستن و خیلی راحت رطوبت موجود در هوا رو جذب میکنن. حالا تصور کن وقتی قهوه رو آسیاب میکنی، سطح تماسش با هوا چقدر زیاد میشه.
این یعنی رطوبت میتونه راحتتر نفوذ کنه و باعث بشه دونههای قهوه طعمشون رو از دست بدن یا حتی کپک بزنن! مخصوصاً توی جاهایی که هوای شرجی داره، این مسئله شدیدتره. شاید توی نگاه اول تاثیر زیادی احساس نکنی، اما وقتی دونههای قهوه، بخار آب رو جذب کنن، روی عصارهگیری اسپرسو تأثیر میذارن و باعث میشن قهوهات یه طعم بیحال و کمجون داشته باشه.
💨 CO₂؛ دوست خوب اسپرسو که نباید از دست بره!
خیلی وقتها وقتی حرف از دیاکسیدکربن (CO₂) میشه، همه یاد آلودگی هوا میافتن. اما جالبه بدونی که توی دنیای قهوه، CO₂ یه نقش خیلی مهم داره! این گاز موقع برشته شدن دانههای قهوه تشکیل میشه و یکی از وظایفش اینه که عطر و طعم قهوه رو از اکسیداسیون حفظ کنه. علاوه بر اون، CO₂ برای اسپرسو خیلی مهمه چون همون چیزی که باعث تشکیل یه کرمای (لایهی طلاییرنگ روی اسپرسو) عالی روی قهوه میشه.
اما مشکل اینجاست که وقتی دونههای قهوه رو آسیاب میکنی، CO₂ موجود توشون با سرعت زیادی آزاد میشه و قهوهای که مدت زیادی از آسیاب شدنش گذشته باشه، دیگه اون کرمای جذاب رو روی اسپرسو ایجاد نمیکنه. به همین دلیله که باریستاهای حرفهای همیشه تأکید میکنن که قهوه باید درست قبل از دمآوری آسیاب بشه تا بهترین طعم و عطر رو بهت بده.
🛑 چرا نباید به قهوههای از قبل آسیابشده اعتماد کنیم؟
حالا که فهمیدیم آسیاب کردن چطور قهوه رو توی معرض اکسیداسیون، رطوبت و کاهش CO₂ قرار میده، یه نتیجهی واضح میگیریم: قهوههای از قبل آسیابشده نمیتونن کیفیت بالایی داشته باشن! اگه دونههای قهوه بعد از برشته شدن همون لحظه آسیاب بشن و هفتهها یا حتی ماهها روی قفسهی فروشگاه بمونن، دیگه از اون عطر و طعم بینظیر خبری نیست. پس اگه میخوای یه اسپرسوی واقعی با یه کرمای غلیظ و طعمی متعادل داشته باشی، باید یه آسیاب خوب بگیری و دونههای قهوه رو درست قبل از دمآوری، آسیاب کنی. شاید یه کم زحمت داشته باشه، ولی قول میدم که ارزشش رو داره! 😉☕

درجه آسیاب مناسب برای قهوه : چگونه اندازه آسیاب بر استخراج قهوه اثر میگذارد
هر روشی که برای دم کردن قهوه استفاده میکنیم، نیاز به درجه آسیاب خاصی داره. مثلاً برای اسپرسو باید قهوه خیلی ریز آسیاب بشه، برای قهوههای سرد به آسیاب درشت نیاز داری، و برای بعضی روشها مثل قهوهساز قطرهای باید درجه آسیاب متوسط انتخاب کنی. همهی اینها میتونه طعم قهوه رو تغییر بده و باعث بشه که قهوهت خیلی خوشمزه بشه یا اصلاً بیمزه بشه!
1. قهوه ریز آسیاب شده : اندازه آسیاب مناسب برای اسپرسو
اگه طرفدار اسپرسو هستی، باید بدونی که یکی از اصلیترین نکات برای درجه آسیاب مناسب برای قهوه اسپرسو، آسیاب ریز قهوه است. وقتی قهوه رو ریزتر آسیاب میکنی، سطح بیشتری از دانهها در تماس با آب قرار میگیره. این یعنی آب سریعتر میتونه طعمها رو استخراج کنه و یه اسپرسوی فوقالعاده و غلیظ بهت بده.
برای اسپرسو، قهوه باید خیلی ریز آسیاب بشه تا بتونه در برابر فشار بالای دستگاه اسپرسوساز مقاومت کنه. وقتی آب از بین ذرات ریز قهوه عبور میکنه، عصارههای غنی قهوه رو میگیره و یه اسپرسو با کرمای خوشمزه درست میشه. پس اگه اسپرسو دوست داری، به هیچ وجه آسیاب درشت انتخاب نکن چون طعم اسپرسو خراب میشه!
2. قهوه درشت آسیاب شده : اندازه آسیاب مناسب برای دم کردن سرد
حالا بریم به سمت قهوههای سرد. اگه دوست داری قهوه سرد یا Cold Brew درست کنی، باید قهوه رو به اندازه درشت آسیاب کنی. چرا؟ چون این روش احتیاج داره که قهوه برای مدت طولانی در آب بمونه، بدون اینکه فشار زیادی وارد بشه. وقتی قهوه درشتتر آسیاب میشه، آب راحتتر از بین دانهها عبور میکنه و قهوه به آرامی عصاره میده. این باعث میشه که طعم قهوه به تدریج خارج بشه و قهوهی سردت هم خیلی خوشمزه و ملایم بشه.
در این روش، زمان تماس آب با قهوه خیلی طولانیه (گاهی حتی 12 ساعت!)، پس آسیاب درشت باعث میشه که آب نتونه خیلی سریع عصارهها رو از قهوه بگیره و در نتیجه طعم به آرامی و به طور کامل استخراج بشه.
3. قهوه آسیاب شده متوسط : اندازه آسیاب مناسب برای قهوهسازهای معمولی و دستی
حالا بیایید بریم سراغ یه روش دیگه چکهای یا Pour Over. برای این روش، نیاز به قهوهای با آسیاب متوسط داریم. یعنی نه خیلی ریز و نه خیلی درشت! این اندازه آسیاب باعث میشه که آب با سرعت و زمان مناسب از بین ذرات قهوه عبور کنه و استخراج متعادلی از قهوه صورت بگیره.
با آسیاب متوسط، میتونید بهترین نتیجه رو بگیرید، چون وقتی آب به دانهها میخوره، همزمان که از قهوه عبور میکنه، طعمها به طور کامل استخراج میشن. اینجوری نه قهوهتون زیاد تلخ میشه، نه طعمش بیمزه و ضعیف میشه. برای این روشها، آسیاب متوسط بهترین گزینه است.
اندازه آسیاب | زمان تماس | نرخ جریان | فشار |
---|---|---|---|
ریز (Espresso) | کوتاه | آهسته | فشار بالا |
درشت (Cold Brew) | طولانی | سریع | بدون فشار |
متوسط (Drip & Pour Over) | متوسط | متوسط | فشار متوسط |
درجه مناسب آسیاب قهوه برای دستگاه اسپرسو ساز
برای درست کردن یک اسپرسو خوب، باید درجه آسیاب قهوه رو دقیقاً تنظیم کنی. چون اگر آسیاب خیلی ریز یا خیلی درشت باشه، اسپرسو بیمزه میشه یا به سختی درست میشه. بهطور کلی، برای دستگاههای قهوه ساز خانگی، باید قهوه رو یه مقدار ریز آسیاب کنی که وقتی آب ازش عبور میکنه، طعم خوبی ازش بیرون بیاره. معمولاً باید آسیابش مثل نمک سفره یا شکر پودری باشه. این کار به این دلیل مهمه که اگر قهوه درست آسیاب نشه، هم زمان درست کردن اسپرسو زیاد میشه و هم طعمش خراب میشه.
یکی دیگه از نکات مهم در انتخاب درجه آسیاب مناسب برای قهوه اسپرسو اینه که دستگاههای مختلف اسپرسو فشارهای متفاوتی دارن، پس درجه آسیاب باید متناسب با دستگاهی که داری تنظیم بشه. مثلاً دستگاههای صنعتی فشار بیشتری دارن و ممکنه نیاز به قهوهای با آسیاب ریزتر داشته باشی. همیشه یادت باشه که قبل از خرید قهوه یا تنظیم دستگاه، از فروشنده کمک بگیری که بهترین درجه آسیاب رو بهت پیشنهاد بده. اینطوری میتونی اسپرسویی عالی داشته باشی!
درجه آسیاب مناسب برای نوشیدنیهای مختلف بر پایه قهوه
درجه آسیاب قهوه برای هر نوع نوشیدنی قهوهای متفاوت است و این امر به شدت بر طعم و کیفیت نوشیدنی تأثیر میگذارد. همان طور که گفتیم برای اسپرسو باید قهوه رو خیلی ریز آسیاب کنی، چون توی این روش، آب با فشار از قهوه عبور میکنه و باید خیلی سریع و کامل طعمش رو بگیره. ولی برای قهوه فرانسه، قضیه فرق میکنه! اینجا باید دانهها رو درشتتر آسیاب کنی چون آب باید راحتتر از میان قهوه عبور کنه و طعمش ملایمتر بشه. برای دستگاههای قهوهساز قطرهای هم معمولاً یه آسیاب متوسط به درد میخوره که هم خوب ازش طعم در بیاد، هم زیاد با فشار نباشه.
حالا اگه میخواهی قهوه ترک درست کنی، باید قهوه رو خیلی ریز آسیاب کنی که توی آب حل بشه و خیلی غلیظ و خوشمزه بشه. برای موکاپات هم یه آسیاب متوسط میخوای که فشار دستگاه بیشتر از اسپرسو نیست. خلاصه که هر نوع قهوهای رو بخوای درست کنی، باید یه آسیاب مخصوص برای خودش داشته باشی تا بهترین طعم رو بگیری. در اینجا هم جدول نوشیدنیها رو با درجه آسیابهای مناسبش میبینید:
نوشیدنی قهوه | درجه آسیاب | روش تهیه | توضیحات |
---|---|---|---|
اسپرسو | ریز | دستگاه اسپرسو | باید ریز آسیاب بشه تا طعم غلیظ و کرمدار بشه |
قهوه فرانسه | درشت | فرنچ پرس | آسیاب درشت تا طعم ملایمتری به دست بیاد |
قهوه ترک | خیلی ریز | قهوهجوش ترک | خیلی ریز آسیاب کن تا قهوه غلیظ و خوشمزه بشه |
قهوه موکاپات | متوسط | موکاپات | آسیاب متوسط برای فشار دستگاه مناسب |
قهوه قطره ای | متوسط | قهوهساز قطرهای | آسیاب متوسط برای طعم متعادل و عالی |
قهوه سرد | درشت | قهوهساز سرد | آسیاب درشت تا زمان استخراج بیشتر بشه |
قهوه کیسه ای | درشت | قهوه کیسهای | آسیاب درشت که آب راحتتر از قهوه عبور کنه |
کپسولهای قهوه : راحتی یا طعم تازه؟ شرکتها چه فکری کردن؟
خیلیها میگن برای بهترین طعم قهوه، باید دانهها رو تازه آسیاب کنی. این حرف درستیه چون قهوه تازه آسیابشده خیلی عطر و طعم بهتری داره. اما خب، کپسول قهوه نسپرسو یه داستان دیگه داره! این کپسولها به راحتی آماده استفاده هستن و یه انتخاب عالی برای کسایی که وقت ندارن یا میخوان همیشه یک طعم ثابت داشته باشن. اما آیا واقعا کیفیتش مثل قهوه تازه آسیابشده میشه؟
خب، کپسولها از یه سری دانههای آسیابشده بهصورت بستهبندیشده استفاده میکنن. شرکتها برای حفظ طعم و عطر قهوه توی کپسولها، معمولاً از روشهای فشردهسازی و بستهبندی هوای خاصی استفاده میکنن تا قهوه تازه بمونه. ولی بههرحال، حتی با این روشها، کپسولها بههیچوجه طعم تازه و غلیظ قهوهای که بلافاصله بعد از آسیاب درست میکنیم رو ندارن.
به همین دلیل ممکنه اگه اهل طعم و عطر قهوهت هستی، ترجیح بدی که خودت قهوه رو آسیاب کنی. اما برای افرادی که به سرعت به یه فنجان قهوه نیاز دارن، قهوه ساز نسپرسو یه گزینه راحت و سریع هست که از کپسولها استفاده میکنه و تجربهای سریع و خوشمزه رو فراهم میکنه.
جمع بندی
درجه آسیاب مناسب برای قهوه اسپرسو یه عامل خیلی مهم توی طعم و کیفیت نوشیدنیه. هر دستگاه یا روش دمآوری، یه درجه خاص از آسیاب رو میطلبه تا بهترین عصارهگیری انجام بشه. مثلاً اگه قهوه رو زیادی ریز آسیاب کنی، آب بهسختی ازش رد میشه و ممکنه طعم تلخ و سوخته بگیره. از اون طرف، اگه زیادی درشت باشه، آب سریع رد میشه و قهوه کمرمق و آبکی میشه.
پس این که برای هر مدل قهوهای بدونی چه درجهای مناسبه، یه جور مهارته که تأثیر مستقیم روی نتیجه نهایی داره. این موضوع برای دستگاههای مختلف مثل اسپرسوساز، فرنچ پرس، موکاپات و روشهای دیگه کاملاً متفاوته. انتخاب درست درجه آسیاب میتونه طعم قهوه رو به بهترین شکل ممکن بیرون بکشه و باعث بشه هر جرعهاش یه لذت واقعی باشه.
اگه قصد خرید یه اسپرسو ساز حرفهای از برندهای معتبر مثل دلونگی، اسمگ، نسپرسو و… رو داری، پیشنهاد میکنم سری به فروشگاه ایران دلونگی بزنی. اینجا میتونی با ضمانت اصالت کالا، گارانتی معتبر، پرداخت در محل و کلی پشتیبانی خوب، یه خرید راحت و مطمئن داشته باشی!